abstractio - elvonatkoztatás

 

Surján László

Tömeg (félre)tájékoztatás

Szentnek lenni nem azt jelenti, hogy bűntelennek lenni. Az egyház nemrég nyilvánította boldoggá Batthyány Strattmann Lászlót, akinek házassága előtt is született gyermeke. Nem a bűntelenség, hanem a bűnhöz való viszony tehet szentté. Többek között ezért is elfogadhatatlan, hogy máskor a bűn fogalmát is tagadó liberálisok mostanában a papságot egyesek vélt vagy valós bűnei miatt támadják.

Madrid felé repülök épp, s a repülőgép kínálatából egy ritkán olvasott lapot forgatok: Vasárnap Reggel. Nem a címlapon, de azért elég hangsúlyosan egy cikk: Pedofília miatt távozott az augsburgi püspök.

Eszembe jut Böjte Csaba kérése: álljunk ki papjaink mellett a papság tekintélyének megtépázása idején. Igen, sok-sok kiváló papot ismerek, szentéletűt, Istenbe kapaszkodót. Példaképet. Tanáraimat, mai piarista barátaimat. Plébánosomat. Hosszú a sor. Most mindre rávetül a vád. Hallom, hogy van egyházmegye, ahol előírták: a pap a sekrestyében is csak a szülő jelenlétében találkozhat a ministránsokkal.

No, de nézzük az említett cikket. XVI. Benedek elfogadta Walter Mixa augsburgi püspök lemondását. Ám a szövegből az derül ki, a lemondás oka, hogy a vád szerint évekkel ezelőtt durván bánt, azaz testi fenyítést is alkalmazott egy kollégiumban. Testi fenyítés, azaz kiosztott egy pár nyaklevest. Nem most, hanem évekkel ezelőtt, amikor ez még nem volt annyira elítélt dolog. Ezzel együtt a püspök felajánlotta lemondását, amit a pápa elfogadott.

Ezt követően került sor arra, hogy vizsgálják a vádat, miszerint a püspök egy kisfiúval szemben szexuális visszaélést követett volna el. Vizsgálják. Vádat. Azért ismétlem a szavakat, hogy kiderüljön: a jelen helyzetben szó sincs arról, hogy pedofília miatt távozott volna a püspök. Pedig ezt mondja a cím. Mint tudjuk, az emberek zöme nem olvassa el a cikket, csak a címet.

Ami különösen visszataszító: azok a liberális körök hőzöngenek az egyházi személyek pedofíliája miatt, akik egyébként a homoszexualitás apostolai szerte a világban.

Nem, nem védem a pedofíliát, nem egy cseppet sem. Különösen nem, ha egyházi emberről van szó. De nem kérek az álszent liberálisokból sem. Főleg nem fogadhatom el, hogy egy vádat tényként kezeljenek, mint tették a Vasárnap Reggel – és oly sok más lap – szerkesztői.

(www.mkdsz.hu)

Szerző: condiscipulus  2010.05.11. 09:00 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://montanus.blog.hu/api/trackback/id/tr541991693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

condiscipulus 2010.05.11. 09:19:39

"A szavaknak nagy hibájuk, hogy mindenki mást ért alattuk. Először egyeztetni kell őket, mint a különféle órákat."

(Szepes Mária)
süti beállítások módosítása