Mencshely

 

- kis falu ez a Balaton-felvidéken Nagyvázsony szomszédságában... (A kisváros nevét történelmi ismereteink közvetlenül összekapcsolják Kinizsi Pál hősi harcainak történetével, de egy félórás séta után megéljük, hogy erről mily keveset ismerünk, valamint azt is, hogy a közismert vár és lakótorony már-már díszletszerű látnivalója mellett vannak itt is olyan rejtett értékei a múltnak, mint például a Pálos kolostor részben még feltáratlan romjai...)

Liceor

Mencshely láthatóan átmeneti állapotban van: közelmúltját még nem feledte el, jövőjét még nem találta meg.  A „tsz éra” nagyon rányomta bélyegét e településre, mindent szürkének, fakónak, elhanyagoltnak érezhetünk a szikrázó napsütés ellenére.  A falu három temploma közül az evangélikus a legrégebbi. Kertje akár egy mini botanikus kert. Itt áll a gályarabságra ítélt Zsédenyi István mencshelyi lutheránus lelkipásztor különleges emlékoszlopa, a templommal szemközti lelkészlak falán lévő emléktábláról pedig megtudhatjuk: hol rejtőztek Kossuth gyerekei 1849 nyarán. A szomszédos református templom zárja a kis teret melynek közepére terméskőből országzászlót építettek. Egy innen nyíló utcácskán lehet eljutni az Óbudavár felé eső faluvégen lévő katolikus templomhoz. Számos, a régi népi építészetre rímelő új házat is látunk, valamint stílusosan felújított, a 70-es évek nagy átalakítási hullámát átvészelt régi épületeket.

A települést a Balaton irányában, Zánka felé elhagyva, megnyílik előttünk a Nivegy-völgy szinte érintetlen természetes szépsége... Az első település itt az út során, a már említett Óbudavár.

Olyan aprócska, hogy gyalog néhány perc alatt bejárható. Nincs se boltja sem kocsmája, de van temploma és "mosója", kábeltévé hálózata, e-magyarország pontja. Az egyutcás falu építészetileg többnyire megőrizte a paraszti kultúra emlékeit, a gondosan karbantartott közösségi pihenőpark, sétautak és a patakpart meghitt hangulatot sugároz. A hatvanvalahány lelkes faluban jónéhány szállás, vendégház is található. Mencshely felöl érkezve elsőként a Schőnstatt-mozgalom  magyarországi központját találjuk. 

Kápolnájuk a hegyoldalban épült fel, bejáratából balatoni panoráma tárul elénk. A szentélyt félkörívesen körülvevő lócák száma élénk közösségi éltre utal. A Schönstatt-mozgalom német eredetű, 1918-ban, Vallendar nevű kis településen Josef Kentenich atya hirdette meg fiúknak, amiből aztán kinőtte magát. A hegyen található kápolna pontos mása németországi eredeti kápolnának. Minden országban, ahol van ez a mozgalom, felépítik.

A Házaspárok útja  itt, a  központi épületektől induló induló és ide, a kápolnához visszavezető visszavezető másfél km hosszú erdőn-mezőn vezető ösvény, mely 15 állomásból áll. Az egyes állomások a házasság fontos eseményeit, feladatait, nehézségeit és korszakait jelenítik meg. A rajtuk látható -, Ozsvári Imri grafikusművésznő által festett - képek, a szentírási idézetek, feladatok ösztönzést adnak arra, hogy a házaspárok elgondolkodjanak életük egyes mérföldkövein, és beszélgessenek egymással.

Emellett egy kísérőfüzet segíti az elmélyülést – Bíró László püspök ajánlásával –, amely minden állomással kapcsolatban egy rövid elmélkedést tartalmaz, és a családi életben fölmerült nehézségek sikeres megoldásához nyújt segítséget. A házaspárok útját a schönstatti családok imái és áldozatai hordozzák, hogy akik ezt az utat végigjárják, kapcsolatukban megújuljanak, és házasságukban megerősödjenek...

http://schoenstatt.hu/cimlap/index.html

Fortes fortuna adiuvat. Navigare necesse est. Homo proponit, Deus disponit....

Szerző: condiscipulus  2010.05.05. 11:33 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://montanus.blog.hu/api/trackback/id/tr911976132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

praeteritus 2010.05.05. 12:56:02

Sol lucet omnibus! Mutatis mutandis. Sine spe vita tristis esset!”

condiscipulus 2010.05.11. 09:22:13

"Barátok között a bizalom hiánya olyan hiba, amely jóvátehetetlen lesz, ha szóvá teszik."

(Friedrich Nietzsche)
süti beállítások módosítása